Бебе и памперс -- винаги заедно?

Европейските медии са наситени с образи, истории и разкази за неизбежната необходимост от повиване на бебетата с пелени или памперси. Никой не поставя под въпрос нормално ли е бебета и малки деца да ходят с памперс. Тази социална нагласа се поддържа непрестанно от реклами и ръководства за родители, педиатри, доктори, акушерки и др. Разказват се най-различни забавни истории за памперси, полезни съвети как да сменяме памперсите, дават се препоръки за избор на такива. На пазара съществуват огромно количество разновидности, даващи на родителите "избор" за поддържане хигиената на бебето. Никой дори не помисля за друга алтернатива. Думите памперс и бебе вървят ръка за ръка, смята се за абсурдно да мислиш другояче.

Телевизията и списанията са най-активно използваните медийни средства за реклами на памперси.

Тези медии са доказано най-ефективни, разтапяйки сърцата ни с образи на красиви, щастливи бебчета. Радиото, разбира се, не е така ефективно, защото визуалният ефект е решаващ за продажбата. Списания като "Моето Бебе и аз", "9 месеца", "Бебе", "Мама" или онлайн портали, като bg-mamma.com неизбежно публикуват реклами за всякакви видове памперси. Има такива за новородени, за момчета, за момичета, за нощно време и т.н. Около памперсите се водят дискусии за негативното влияние на ранната тоалетна тренировка,  обсъждат се цветове на памперсите, кремове против обриви, подсичания и т.н.

Големи деца в памперси
Големи деца с памперси -- в много култури по света това се счита за непонятно и нечистоплътно

Непрестанната реклама на памперси не засяга други алтернативи: те са необходимост и това е. Точка.

Всъщност целта на рекламите е непрекъснато да утвърждава статуквото им, а също и да разширява необходимостта от продукта.

Вече се рекламират 3-4 годишни деца с памперс,

внушавайки с внимателно подбрани думи (например "препоръчва се от Съюза на педиатрите в България"), че е нормално деца в предучилищна възраст още да не могат да ползват тоалетната.[*] Тези рекламни кампании, разбира се, са платени от корпорации като Pampers, Libero, Huggies. Още в родилния дом на родителите се връчват листовки с техни реклами и безплатни памперси.

Употребата им също се утвърждава от здравни портали и списания, където препоръчват детето да започне тоалетна тренировка някъде между 24 и 30 месеца.

Общо взето всички тези материали използват сладки бебета в памперси, показвайки ги като щастливи и здрави. Като всички бебета те са очарователни и разтапят сърцата ни. Никой не може да  устои на тези чувства.

Целта на рекламата е да утвърди подсъзнателна асоциация на положителните емоции с продуктите.

Това спояване на емоционалната връзка с продукта върши отлична работа и утвърждава памперса като нещо добро, необходимо, неизменна част от живота. Желаната публика, към която е насочено това медийно програмиране са, разбира се, родителите и най-вече майките, но ефектът е далеч по-дълбок. Памперс индустрията е много-милионна индустрияВ масите се утвърждава, отново и отново, че използването на памперси е нормално и естествено. Тези хора, които по-късно ще имат деца или ще бъдат баби и дядовци, ще насочат избора си на памперсите, водени от въведените в съзнанието им рекламни модели.
Натисни за примерна реклама
 Рекламите на памперси са винаги в чисти светли цветове, върху искрящ под, за да се асоциират в подсъзнанието ни с чистота

Техниките на продажба на памперси съвсем не са нещо сложно. Всеки продукт, свързан с детството и първите години от него използва изображения на красиви бебета в рекламните си кампании. И както голото женско тяло, така и снимките на здрави чаровни бебета са неустоими. Но за разлика от женското тяло, което у нас се използва за продажба на най-различни "неженски" продукти, (като луканка, вафли, моторни резачки:), никой няма нищо против използването на бебета за продажба на бебешки продукти. Неустоимите сладури докосват сърцата ни, но те също апелират към чувството ни за хигиена и чистота. Посланието е добре прицелено -- само допреди стотина години бебетата у нас често са умирали от инфекции и недохранване, нечисти инструменти. И сега тези страхове, раздути до неузнаваемост, се експлоатират за комерсиални интереси така, че да докарат консуматора до състояние да не приема друга алтернатива освен памперса, възприемайки го като единствения начин за поддържане на бебешка хигиена. [**]

Но ако все пак поставим под въпрос нуждата от памперси и се огледаме наоколо ще открием, че има и друг начин.

Милиони, ако не и милиарди жени по света от векове възпитават и отглеждат децата си без нужда от пелени, памперси.

* - наши познати от Канада и Холандия ни казаха, че при тях било нормално деца в първи клас още да носят памперси.

** - Наскоро направих една елементарна сметка: всяка година в България около 222,000 деца носят памперси (справка раждаемост НСИ). Те струват около 40 лв. на месец = 480 лв. годишно за едно дете.
222,000 деца Х 480 лв. = 106.6 милиона лева печалба всяка година от памперси за една бедна страна като България. В световен мащаб печалбите са главозамайващи - само в САЩ годишно се използват 22 милиарда памперса!!! Уверявам ви, за такива колосални печалби корпорациите ще използват всички средства, за да ви убедят, че детето ви СЕ НУЖДАЕ от техният продукт и то поне до 3 годинки, както е на Запад. А истината е, че от бебе без памперс печалба няма...