Естествената бебешка хигиена:
мога ли да започна ако бебето ми е по-голямо от 6 месеца?

 

Тази статия е за родители, които започват да практикуват Естествената бебешка хигиена (ЕБХ), когато бебето им е на 6 месеца или по-голямо. Много семейства не са чували за този метод до момента, в който бебетата им вече са пропуснали първия и най-важен период с най-големи възможности за обучение (между раждането и 4-5 месечна възраст).

Най-често задаваният въпрос е: Мога ли да започна ако бебето ми е на 6 месеца или по-голямо?

Добрата новина е, че ако този метод намира отклик във вас, ако смятате, че той е подходящ за вас и за вашето бебе, тогава да, добре е да опитате (въпреки плащещите доводи на противниците на този метод). Независимо от това, че първият и най-ефективен период за обучение приключва на около 4-5 месечна възраст, други възможности се отварят през различните периоди от развитието на детето. Например, много бебета отново са готови за тоалетно обучение на около 8-12 месечна възраст, на 18 месеца и/или на 24 месеца. Тъй като всяко дете е уникално, няма начин да знаете със сигурност кога бебето ви отново ще бъде възприемчиво към тоалетно обучение след като то вече е по-голямо от 5 месеца.

В момента тенденцията е да се изчака докато бебето се научи само, когато стане на две години или по-късно, което подразбира, че няма абсолютно нищо, което родителите биха могли или трябва да направят за тоалетното обучение на детето си преди навършването на тази възраст. Това е напълно погрешно! Вярно е, че много двегодишни деца се обучават сами, но това със сигурност не важи за всички бебета. Много от тях никога не се научават сами. Вместо това родителите и персоналът в детските градини са принудени да сменят памперси на 4-5 годишни деца.

Бихме могли да разглеждаме ЕБХ и като един вид застраховка за това, че вашето дете ще осъзнае тоалетните си нужди и ще се научи да ги контролира преди да навърши 24-30 месеца. Това не е съзтезание с цел да се види кой може да научи едно бебе да използва гърнето по-рано. Тук става дума за комуникация, отзивчивост, лични убеждения. Това е начин на живот.

Ако бебето ви е на 6 месеца или по-голямо, ще трябва да направите някои модификации на традиционния метод на Естествената бебешка хигиена (ЕБХ). Обикновено (но не винаги) е по-трудно да се започне с подвижно бебе, което е било “тренирано” да се облекчава в пелените или което носи памперси и не асоциира усещането за влага с изхождането.

[ « НАЗАД | ГЛАВНА СТРАНИЦА | КЪМ СЛЕДВАЩАТА СТАТИЯ »]