Опитът на Вера
(източник: ladyvera.net)

Първият и най-важен въпрос за отговорния родител е: кое е най-доброто за моето дете? Когато става въпрос за хигиена, от само себе си става ясно, че най-доброто за децата ни е, ако е възможно да не носят досадните памперси, които:

  1. затрудняват движенията им
  2. спарват ги
  3. причиняват подсичане, различни обриви и алергии
  4. скъпи са (изчислено е, че памперсите за отглеждането на едно дете струват към 1000 лв.)
  5. замърсяват околната среда

Сигурна съм, че ако се разровя, ще намеря още причини против активното използване на този вид еднократни бебешки пелени. И да, възможно е да минем и без тях. В това се убедих от личен опит.

Преди година, когато дъщеря ми беше на 7-8 месеца, последвах съвета на джи пи-то и започнах да я слагам на гърне и да я изпишквам навън. Отзивите бяха противоречиви, имаше За, имаше и Против. Зарадвах се когато една от мамите в парка се запали по идеята и започна също да учи момиченцето си, едногодишна сладурана, да пишка извън памперса. Детето свикна толкова бързо, че на втория месец вече беше по гащички.

Някъде по това време потърсих и информация по въпроса и научих за ЕБХ-естествената бебешка хигиена. Разбрах, че дори съм закъсняла и че в пълен противовес на това, което пише в дебелите книги, е възможно бебето да се приучи към ЕБХ още от самото си раждане.

Тогава си помислих, че едва ли бих се заела с това трудоемко и времеемко начинание още от деня на появяването на бял свят на дъщеря ми, но не пречи да продължа вече започнатото.

Хубавото беше, че от страна на майка ми и свекърва ми, които също взимат активно участие в отглеждането и възпитаването на дъщеря ми, срещнах абсолютна подкрепа и съдействие. Бабите бяха във възторг от идеята и се надпреварваха да ми обясняват как навремето е нямало памперси и са били принудени да практикуват ЕБХ много от рано. Е, не използваха точно този термин, но това не е никак важно.

Важното беше, че наистина за много кратко време дъщеря ми започна да си върши работата в гърнето. Та така и до днес. Не помня да се е подсичала или да е имала други проблеми. Зимата малко ни обърка работите. Заради студа и неудобството евентуално да сменям по няколко ката дрехи, се принудих да и обувам памперс-гащи. В най-лошия случай съм хвърляла до 2 броя на ден, като голямата работа се вършеше изключително и само в гърнето.

Когато се разхождаме навън, поливаме тревичките. В заведения и детски центрове използваме тоалетната. Носех по няколко чифта гащички за смяна, ако стане „авария“, а напоследък дори не се е налагало. Сега дъщеря ми е на 19 месеца и от доста време вече си казва, когато и се ходи до тоалетна. Остана да махнем само памперса от следобедния и нощен сън и съм сигурна, че съвсем скоро и това ще се случи.

Така че на въпроса „кога да свалим памперса на бебето“, отговорът ми е: още сега.