Казвам се Евгения Егова-Трайкова и към настоящия момент синът ми е на 3 месеца и няколко дни. За Естествената бебешка хигиена знам от преди няколко години от приятелка, която я е практикувала успешно с второто си дете. Известно време след като разбрахме, че ще ставаме родители със съпруга ми се спряхме на вариант с многократните пелени и си закупихме такива. Все пак, още преди раждането, реших да се запозная по-подробно с принципите на ЕБХ от сайта bezpeleni.info.

Заради известни затруднения с кърменето оставих опитите с изхождането на заден план и може би, когато синът ми беше на около 1 и половина - 2 месеца започнах да се опитвам да следя сигналите му. Той е роден в края на май и у дома, през по-голямата част от деня, стоеше без еднократна пелена, гол. През това време, почти винаги, когато разбирах, че ака или пишка, дори и след като вече го беше направил, казвах съответните сигнали (пиш-пиш и пръц-пръц), за да ги свързва с действието. Няколко пъти го слагах над легенче или над мивката, но започваше да плаче много и всъщност през този период така и нямахме успешни опити. В началото пишкането беше хаотично за мен, акането го правеше почти винаги по време на хранене.

В началото и средата на втория му месец, реших отново да пробвам с опитите, първо над мивката, а след това и над легенче. Още първите пъти се оказаха успешни не само за акането, но и за пишкането. Мъжът ми не можеше да повярва, когато в края на деня му демонстрирах новото умение на сина ни :)

Вече около половин месец практикуваме ЕБХ. Оказва се, че детето ни на тази възраст ака по 3-4 пъти на ден, а пишка средно около 20-25 пъти. До момента всеки ден имаме пропуски с пишкането - около 3-4 пъти, а с акането най-много 1-2. Най-често пропуските са, когато мама се разсейва. Отново акането е по време или непосредствено след хранене, пишкането също, но и когато е буден и е в кошчето за игра или заедно се занимаваме и стане по-нервен му предлагам да се изпишка и той го прави почти винаги. Прибрах многократните пелени, през нощта и когато сме навън ползвам еднократна пелена, която по-често остава суха, но скоро мисля да спра да слагам и през нощта. Понякога след като се изака или изпишка синът ми се усмихва, а аз почти винаги му казвам "Браво" и го целувам за добре свършената работа. Така прави и баща му :)

Практикуваме ЕБХ от относително кратко време и вероятно ще има трудности пред нас, свързани със смяната на режима му или фактори, за които все още не знаем, но за мен и съпруга ми, убедена съм и за сина ни, няма по-добър и естествен начин на отглеждане на бебе от този с практикуването на ЕБХ. Към настоящия момент слагам обикновени памучни гащи, които все още са му малко големи, а преди това го повивах с тензухена пелена, но с всеки ден смятам, се справяме все по-добре :) Всъщност, когато бях спокойна и оставих нещата да се случат, в някакъв смисъл, естествено и за мен и сина ми, тогава мисля, че започна и да се получава ЕБХ.