Майка съм на две породени деца-Искрен, 1г.и 10 месеца и Матея-на 2 месеца.

С Искрен започнах практикуването на ЕБХ сравнително късно-на около 6 месеца. Още не можеше да сяда, за това почнах с издържане. За мое страхотно удивление резултатите дойдоха супер бързо. Месец след старта той вече рядко се изпускаше в пелените. Изхождания по голяма нужда в пелените няма от 7 месечен някъде. До старта на ЕБХ ползвахме ЕП, но започнах да се интересувам една идея по-подробно и се преориентирахме към МП. Още повече, че с ЕП се наложи да изхвърлям буквално чисти такива.

Винаги ми е било лесно и изключително нормално да издържам синът ни навсякъде. Лятото дори го извеждах само по гащички, без пелени. Е, не си мислете, че не е имало фалове :D

Ранното свикване на детето да прави нещата извън пелените, се случи с много следене на сигналите на детето още от 4 месечна възраст. Водех си дневник с това кога и какво свършва героя. Разбира се, навиците на синът ми се променяха постоянно. Първо кърмене, след това захранване, пропълзяване, прохождане. Разбирайте буквално всяко нещо оказваше влияние. Не мисля, че ми е коствало нерви, просто малко повече усилия и разбира се удивени погледи.

На 6 месеца вече ползвахме пелени само за сън. По настояване на таткото към 10-я месец върнахме МП в зимния период. Не го отчитам като голям минус, тъй като детето вече си имаше изградени навици. Просто се оказа по-трудно за нас да го разсъбличаме, когато сложим и МП. И така, аз нямах търпение да се запролети и затопли, а пък лятото беше супер! На година и 4 месеца Искрен щъкаше по площадките само по шорти :D

Поради скромните си 13 кг , таткото пое инициатива-„Нека научим Искрен да пикае прав “ :D Е, мислих, че е изгубена кауза, но всъщност детето за има няма 2-3 седмици схвана как се случват нещата. За мен беше супер, защото тогава вече знаех, че очакваме втората си рожба!

На 1г и 5-6 месеца, Искрен вече идваше при нас, казвайки ‘’Пи-пи’’. За акането винаги е идвал,издавайки ръмжащи звуци. Към днешната дата предпочита да го издържаме над ЛИГЕНЧЕТО, свещеното лигенче, но в 90 процента от случаите успява да свърши работата като възрастните.

Няма да пресмятам колко пари сме спестили за пелени и колко по-лесно е да не разнасяш такива навсякъде. Да не коментирам сега с породени, колко по-лесно е просто да се облекчи извън гащите, а не да сменям пелени.

Само исках да кажа, че и ние си имаме зелен леген :D снимката е стара, бебето е вече на 1.3 г. С баткото нямах никакви проблеми и ползваше без грешка wc, въпреки че с него започнахме ебх на 5.5 мес. Първите му слипове бяха 74 номер. Но с малката уж започнахме по-рано, доста добре тръгнаха нещата и мислех, че още на пролет ще е изцяло без пелени, но нещо се обърка. Ползва гърнето, но сме много далеч от бикините. Не дава индикация, всеки път някой трябва да я сложи на гърнето.С малката госпожица с взех бележка и започнах от навършването на първия и месец. До тогава следях сигналите и, а и аз самата имах нужда да се освестя от раждането(за огромно съжаление секцио). В момента, без да влагам излишно старание, предвид грижите около баткото, стигнахме до следното:

На ден може да изкара с 2-3 МП. В повечето случаи след 2-3 часа сън, ако я издържа до 5-тата минута от събуждането, тя свършва, каквото трябва извън пелените. Изхожданията по голяма нужда са категорично извън пелените. Миналата седмица бяхме на профилактичен преглед при ортопед. Обясних му за ЕБХ и попитах за мнение относно позата, в която издържам малката. Той потвърди и даде зелена вълна да продължавам смело в същия дух.

Може да видите и снимка.

Е, на кратко, това е за нашата ЕБХ у дома. Дано не съм пропуснала нещо важно!