Айлиян и малкият Тами

Моят юнак се казва Тамер и е на 7 месеца. Още първите седмици след раждане памперсите му зачервиха дупенцето и реших да го оставя само с памучни гащички през деня. Сестра ми още като бях бременна ме запозна с многократните пелени, но бях неопитна с тях и много ми пропускаха. Също така ми даде съвет да свикна малчо на гърне по-рано,за мое улеснение. Не бях запозната с ЕБХ, в последствие разбрах, че инстинктивно я практикувам. И за това ме информира сестра ми,като разбра, че не се обичаме с памперсите. Предпочитам всеки ден да пера дрешки и да знам, че бебето ми се чувства добре.
Първия ни опит с гърнето беше,когато Тами беше на 5 месеца. В началото се дърпаше,но ината на мама надделя :-)  След третия път свикна и вече два месеца двамата са добри приятели. Проблема е,че бебо обича да си върши работата като хапва и за това столчето за хранене и гърнето много се ревнуват. Кога ще се сдобрят не знам, зависи от бебо. Скоро качих снимка във фейсбук и голям процент от мамите бяха учудени, как така съм го свикнала на гърнето от сега. Най-често задавания въпрос е: "Ама не те ли мързи да переш постоянно?". Защо да ме мързи, като първо мисля за здравето на бебето си, след това за останалите неща? Интимната зона е най-чувствителна и не искам да го третирам с изкуствена материя и разни химии. Когато Тами е щастлив, щастлива съм и аз! Понеже не е свикнал, много се дразни като ми се наложи да му слагам памперси и е много весел като го махна. Живеем в чужбина далеч от баби и дядовци, гледаме се с бебчо сами 24 часа. От една страна е по-добре за мен, защото няма кой да го разглезва. С гърнето имам опит от племенниците си и беше лесна задача за мен. Важно е да познаваш детето си и да се водиш по него. Никога за нищо не съм насилвала Тами, оставих го да ме командва и всичко върви по мед и масло.
Това е нашата история, като искам да дам съвет на мамите, обмислящи да практикуват ЕБХ -- Мами, не се замисляйте и започвайте. Трудно е само в началото,след това става лесно и удобно. Успех! :-)